Vederea Dublă (diplopia)

vederea dublaVederea dublă (termenul medical fiind diplopie) înseamnă perceperea a două imagini ale aceluiaşi obiect. Cele două imagini pot fi una deasupra celeilalte, una langă cealaltă, pot fi separate, sau parţial suprapuse.

Vederea dublă poate fi permanentă, temporară sau poate apărea doar când privirea este într-o anumită poziţie.

Vederea dublă este un simptom (o senzaţie) care poate apărea atât la adulţi cât şi la copii. De multe ori copiii nu ştiu să descrie exact ceea ce percep atunci când văd dublu, dar reuşesc să ne arate că este ceva în neregulă prin faptul că uneori închid un ochi sau îl acoperă cu mâna, sau întorc capul şi îl menţin în poziţii ciudate (faţa într-o parte, capul înclinat pe un umar, ridicarea sau coborârea bărbiei) astfel încât să poată combina imaginile.

Clasificarea şi cauzele vederii duble

Din punct de vedere medical vederea dublă se clasifică în monoculară (când percepţia dublată a imaginii se menţine când acoperim un ochi) sau binoculară (când a doua imagine dispare la acoperirea unuia dintre ochi).

Vederea dublă monoculară este dată de leziuni ale ochiului, precum:

  1.  Modificări ale suprafeţei transparente oculare (corneea) – formă neregulată, cicatrici, boli degenerative.
  2.  Ochiul uscat prin insuficienta lubrifiere a suprafeţei oculare.
  3.  Opacităţi ale cristalinului-lentilei intraoculare (cataracta).
  4.  Leziuni ale retinei (suprafaţă intraoculară ce conţine receptorii vizuali) (edemul macular, cicatrici maculare).

Vederea dubla binoculară apare atunci când ochii nu reuşesc să se coordoneze tot timpul şi axele vizuale nu sunt aliniate permanent sau în anumite poziţii ale privirii.

Cauzele cele mai frecvente sunt:

  1.  Deviaţia ochiului (strabismul) la debut.
  2.  Leziuni ale nervilor craniei, secundare unor accidente vasculare, tumori, malformaţii vasculare, inflamaţii care determină incapacitatea muşchilor oculari de a orienta ochiul într-o anumită poziţie.
  3.  Leziuni ale muşchilor oculari secundare inflamaţiei - cum se întâmplă în oftalmopatia tiroidiană – o boală care afectează glanda tiroidă şi ţesuturile din jurul ochilor, determinând umflarea şi protruzia (ieşirea) globilor oculari din orbită.
  4.  Traumatisme ale ochiului şi orbitei.
  5.  Afecţiuni neurologice, ca miastenia gravis, o boala în care apare o slăbiciune musculară, uneori generală, alteori doar oculară.

Diagnosticul şi tratamentul vederii duble

Vederea dubla este un motiv de prezentare de URGENŢĂ la consultul oftalmologic.

Medicul oftalmolog va determina tipul de diplopie în urma anamnezei (a întrebărilor pe care vi le va adresa) şi a examinării oftalmologice şi ortoptice.

Dacă medicul oftalmolog decide că vederea dublă este binoculară şi cauza nu este una oftalmologică vă va indica probabil o examinare neurologica sau endocrinologica, în funcţie de cauza suspectată, şi de asemenea vă va indica anumite analize de sânge şi examinări CT sau RMN.

Tratamentul vederii duble depinde de cauza care a produs-o. Poate consta în prescrierea de ochelari, intervenţii chirurgicale intraoculare sau pe muşchii oculari după tratamentul bolii de bază şi este efectuat de către medici oftalmologi specializaţi în dezechilibrele vederii binoculare (strabologi).