Studiu Stiintific: Potentialele Pierderi De Vedere Asociate Cu Diabetul Zaharat

Cercetatatorii Universitatii Indiana au detectat noi semne de avertizare timpurii ale potentialelor pierderi de vedere asociate cu diabetul zaharat. Aceasta descoperire ar putea avea implicatii pentru diagnisticul si tratamentul retinopatiei.

“Nu ne-am asteptat sa descoperim modificari de asemenea magnitudine la nivelul retinei, in astfel de etape timpurii”, a declarat Ann Elsner, profesoara si decan asociat al Facultatii de Optometrie din cadrul Universitatii Indiana, si totodata conducatorul studiului.

“Ne-am stabilitt sa studiem stadiile timpurii, pe subiecti voluntari, ai caror ochi nu consideram ca sunt intr-o stare avansata a bolii. Am descoperit o deteriorare raspandita la nivelul retinei, incluzand schimbari la nivelul vaselor de sange, semne care apar de obicei in stadii mai avansate ale bolii.”

Aceste semne importante erau invizibile pentru tehnicile dee diagnosticare existente, necesitand noi tehnologii bazate pe optica adaptiva. Stephen Burns, profesoar si decan asociat al Facultatii de Optometrie din cadrul Universitatii Indiana, a proiectat si construit un instrument care utilizeaza oglinzi mici cu segmente mobile minuscule pentru a reflect a lumina in ochi, pentru a depasi imperfectiunile optice pentru fiecare tip de ochi.

”Este socant sa vedem ca pot exista zone mari ale retinei cu o insuficienta circulatie sangvina. Consecinta individuala pentru pacienti este ca unii au deteriorari mult mai avansate decat altii cu aceiasi durata de diabet.”, spune el.

Deoarece aceste modificari nu au fost observabile in studii prealabile, nu se stie daca o imbunatatire a controlului de zahar din sange sau o schimbare de medicamentatie ar putea opri sau inversa deteriorarea.

Studiul ” In vivo- optica adaptiva si imagistica microvascuara la pacienti diabetic fara retinopatie diabetic severa” a fost publicat in jurnalul Biomedical Optics Express .

Diabetul este cunoscut pentru deteriorarea retinei, a retelei de celule nervoase care capteaza lumina si care transmite primul semnal in procesul vederii, de neinlocuit.

Modificarile de la subiectii din studio includ capilare in forma de spirala. Aceste capilare nu doar ca si-au modificat grosimea si s-au distorsionat, dar au fost nevoite sa creasca si in lungime pentru a ajunge la forma de spirala. Acestea sunt vizibile doar la nivel microscopic, facand dificil de detectat stadiul avansat sau nu al bolii pacientilor, deoarece aceste tipuri de ochi arata similar vazute prin instrumentele tipice gasite in clinici. Totusi, unii din acesti pacienti au deja complicatii in ceea ce priveste vederea.

Diabetul este de asemenea cunoscut pentru deteriorarea capilarelor, celor mai mici vase de sange. Cele mai cunoscute schimbari, precum microanevrisme de-a lungul capilarelor, au fost prezente in studiu, dar vazuta mult mai detaliat. Pe langa aspectul de spirala si microanevrisme, impreuna cu hemoragii in stadiile mai avansate ale bolii, s-au sesizat si ingrosari ale peretilor capilarelor, asociate cu fluxul de sange necorespunzator.

Tehnicile anterioare de diacnosticare nu au fost in masura sa descopere mai multe dintre aceste modificari in cazul pacientilor vii. Doar marirea imaginii retinei nu este suficienta.

Instrumentul proiectat de Burns profita de elemente optice adaptive pentru a  obtine o imagine clara, si de asemenea minimizeara erorile optice ale intrumentului. Folosind aceasta abordare, minusculele capilare apar destul de mari pe un ecran de computer. Aceste capilare sunt afisate intr-un format video, permitand atent focalizarea si observarea celulelor sangvine de-a lungul vaselor de sange.